måndag 17 november 2008

När blir det bröd med stora hål?

..Här är brödet

Den nitiske klätterbloggsläsaren kanske ska sluta läsa redan nu för det här handlar inte om klättring utan om brödbaksmanin hemma i mitt kök som minsann har hållt i sig ett tag nu. Nu vet jag ju att det här är en uttalad klätterblogg, som till och med är länkad från Sverigeföraren, men det fina med att ha en egen blogg är ju att jag får skriva vad helst som faller mig in. Jag har inga intentioner att bli en stor nyhetssajt där jag borde tänka mer på att förmedla nyheter än att skriva strunt, utan här kan jag ju skriva exakt vad JAG vill.

Jag har nu under ett antal veckor försökt att baka det perfekta brödet med stora hål i. Att ett bröd ska ha stora hål har jag lärt mig här. Nå ingalunda har jag lyckats än. Jag vet inte vad jag gör för fel, men en dag ska jag lyckas. Det är väl som med klättring, man måste träna hårt och komitta ordentligt för att det ska bli nåt bra av det hela. Att hålla på och hobbybaka duger inte. Förra veckan så var jag ute och drack öl och såg till att komma hem i tid för att kunna baka ut en deg som stod på jäsning. Samma vecka gick jag ut och drack öl istället för att gå och klättra som tänkt. Ja, det är ju lätt att förstå vart mina prioriteringar ligger just nu..

Vad gäller utrustning så har jag handlat en del grejer som är oumbärliga; en våg, en plastburk, ett par jäskorgar och en stektermometer. Jag saknar dock en riktig hushållsassistent och kämpar istället med en gammal elvisp som har degkrokar. Men precis som i klättring blir väl pryttlarna mer avancerade ju längre man håller på!?

Bröd finns det i alla fall gott om hemma, det går bra att bjuda in sig för att få smaka.Var är brödet?..

5 kommentarer:

Carlos sa...

Shit vad coolt att du satsar hårt på bakning. Det här var en inspirationskälla nu när man ska sluta klättra (tillfälligt, så länge fingrarna är skadade).

Jag antar att Fredrik inte är helt missnöjd med nya baksatsningen.

Vad gäller bröd har jag en favorit och det heter Nisses konditori i Holmsund (Umeå). Han kör med en del recepter från Riddarbageriets bok. Helt fantastiskt!

Vi får se till att ha en bulle-bash nästa gång vi träffas

Kram på er

La môme Annabel Lee sa...

F är mer än nöjd faktiskt och inte minst en utmärkt assistent och kritiker av rang!

Trist på dina fingrar, men du kommer nog att hålla dig i form genom att lyfta barn snart. Alla vet ju att klättrare som får barn blir starkare än någonsin.

Jo gemensamt brödbak kan vi satsa på nästa gång vi ses, och det finns fler som vi kan dra in i det faktiskt.. Det skulle inte förvåna mig om också TBS byter inriktning på ämne snart.

RB sa...

Du skall nog se till att ha ett riktigt kvalitetsmjöl. Ngt kanadensiskt med mycket gluten i. Riktigt bageri-mjöl. That's the key

Anonym sa...

Vanligt I love eco vetemjöl och vetemjöl special fungerar fint. Känns bättre än att köpa Manitoba Cream från andra sidan oceanen.

Tillredning är nog till en början viktigare än mjölkvaliteten. Som jag har förstått så krävs det ganska mycket arbete för att kunna dra nytta av det kanadensiska mjölet.

JS

La môme Annabel Lee sa...

Tack för tipset, men motsäger mig också att ta in mjöl så långt bortifrån, även om det sägs vara lättare att baka med (fast lång arbetstid som Jon skriver) och namnet ju eggar fantasin.

Det får vara lite utmaning också!