tisdag 18 november 2008

Blir detta brödet med stort H?

Jojo, Lillebror Bruno var ju inte sen med att publicera sitt fina brödresultat. Han har ju också en sån där gammal assistent som högtidligt fraktats från Norrbortistan ganska nyligt. Och visst är det på det sättet att man med en sådan lättare kan arbeta degen så länge som det behövs för att få det rätta fjonget. Eller så är det bara ursäkter från min sida.

Well jag tror att det går att få ett bröd med bra spänst och stora hål i alla fall. Metoden kallas för autolys och idag ska jag påbörja mitt försök. Än så länge är det bara en liten smetig deg. Men i morgon, då vet vi!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag testade det knådfria brödet och det blev väldigt bra: http://gittosmat.blogspot.com/2006/11/receptet-p-allas-lppar-nu-p-svenska.html
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU.

En annan metod för bra bröd tror jag är att modifiera pain de martins senaste

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
100 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Blanda med en träslev i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lite lagom varmt under natten. Jag ställer den som alltid i skåpet ovanför kylskåpet, där det är någonstans mellan 22 och 24°. Degen ska vara ganska fast i konsistensen.

Dag 2, morgon

600 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special

Blanda ihop försiktigt och låt stå en halvtimme

Blanda i surdegen från gårdagen
kör med krokar tills det är homogent
och blanda i 25 gram salt.

/Jon

La môme Annabel Lee sa...

Tack för omtanken Jon. Nu provar jag detta bröd: http://paindemartin.blogspot.com/2008/04/gott-utan-maskin.html

Min surdeg dog när jag förnyade den, så jag väntar in en ny..