onsdag 20 augusti 2008

Scorecard

Att ha eller att inte ha.. Jag har haft ett scorecard på 8a nästan så länge det har funnits ett, men vet inte hur många gånger jag funderat på att ta bort det eller ha det som loggbok istället. Idag har jag reggat om det till loggbok fast vet inte om jag kommer fortsätta så, kanske ändrar jag mig i morgon. Det grymstaste med scorecardet är ju att se vad andra klättrar och vad de tycker om samma leder man själv har klättrat och att man kan luska om det verkar vara bra förhållanden i Magic Woods i oktober genom att spana in några Schweizares scorecard. Men för att det ska fungera krävs det ju att folk (läs jag) för ett scorecard. Personligen tycker jag att poängräkningen är fullkomligt ointressant, jag skulle gärna se att den försvann.

Apropå 8a så läste jag just en blogg där. Ids inte kommentera där, men eftersom jag blev ganska provocerad kan jag inte låta bli en stilla reflektion här. Bloggaren menar att OS är den högsta formen av klättring och att rankingen på 8a i första hand borde premiera OS-prestationer istället för redpoint tragglande. Jo visst får han tycka att OS tar klättraren till nya horisonter (fast vad betyder egentligen det?)

Jag menar ju att redpoint är den mest intressanta formen av klättring, åtminstone vad gäller ledklättring, i bouldering faller det sig oftast naturligt ändå. Det är när jag har en led/boulder under kontroll och vet exakt vad jag ska göra och har förfinat rörelserna som jag tycker att det är som absolut roligast. Men det är jag och det betyder ju inte att jag försöker förespråka redpointande som den ultimata typen av klättring före andra typer av klättring eller något som alla bör ha som ambition att uppskatta som den finaste formen av klättring. Ödmjukt!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror du missar lite av min poang. Jag menar att man inte ar en battre klattrare an vad man kan prestera onsight och det ar i mina ogon en viss skilland.

Jag har en massa redpoint projekt och jag alskar det men jag skulle inte sag att det definierar hur jag ser mig som klattrare.

Min poang ar saledes att en onsight baserad ranking skulle vara ett minst sagt intressant komplement.

David

Anonym sa...

Varför i hela friden är man inte en bättre klättrare än vad man kan prestera onsight? Och varför måste det vara en ambition att fler ska onsightklättra? Jag läser dina synpunkter och jag håller inte med. Alltså kan jag inte heller se något värde i en onsightbaserad ranking, eller egentligen poängbaserad ranking över huvudtaget, det är inte mer än så.

Jag förstår att i din klättervärld är onsight en väldigt stor och viktig del av klättringen, men i andra klättervärldar har onsight inte riktigt lika stor betydelse.

/La Môme

Anonym sa...

Ok fair enough. Vill du helt ha bort scorecard sa forstar jag din standpunkt. Min argumentation gick snarare ut pa att en onsightbaserad ranking skulle vara ett intressant allternativ. Dvs det skulle ga att se pa klattrare ur bada perspektiven. Men jag fattar om du finner det ointressant.

mvh

david

Carlos sa...

Jag har också ändrat till loggbok-no score. Jag skulle vilja att det gick att se på alla klättrare i en karta som t.ex blocket där man kan klicka på olika landskap. Då skulle man kunna se hur det går för klättrare från antingen hela landet eller delar av riket.

Jag tycker att rankingen är ointressant, vill man testa sin för måga mot andra så är det kul men jag har aldrig lärt mig att uppskatta poängsystemet.

Angående debatten om vad som borde prioriteras tycker jag att svensk klättring skulle må bättre av en mer layback inställning. Det vore bra om folk brydde sig mindre om hur andra väljer att klättra och njuta. Många tycker att Sharma är superhärlig eftersom han inte bryr sig om grader och lever livet utan gradhets, men folk väljer det motsatta. "Alla vill till himlen men få vill ju dö"

Blir det Schweiz i oktober?

hasse sa...

Låter som ni suktar efter en överdos av "Lifestyle" (fö en 8a.nu-innovation)

Carlos sa...

Nä, mest att slippa höra om det man gör följer alla regler och uptänkliga infallsvinklar som andra upplysta kommer på.

Inget är klättring utom klättring.

Alfa och omega

Anonym sa...

Jag skulle uppskatta om 8a skapade en loggbok som syns. Det vore t.o.m. intressant att se hur många som skulle ändra från poängranking till loggbok. Flip eller flop? Kanon eller kalkon? Fast det är väl kanske inte ett förslag som ska lyftas här, utan på 8a.

Ja, det blir Schweiz och MW i oktober. Jag är bara rädd för 2 grader och regn, men hoppas på 8-10 grader och soool :)

/Jenny

Carlos sa...

Exakt vad jag tänkte, en synlig loggbok skulle vara riktigt trevlig. Får väl tjata på Jens om det.

8-10 grader och sol hela hösten i GBG har jag beställt. Hoppas att det blir samma i MW.