torsdag 22 maj 2008

Psychobitch

I söndags var vi på "nya" placet Skansberget utanför Uppsala. Blött och jävligt och mycket mossa, men ändå viss potential. Jag fastnade för en fin linje på en sten som grabbligan ignorerade. Det var för blött för att komma upp och borsta toppen, så problemet skulle få vila till nästa gång. Mitt projektnamn blev "Psychobitch" Ett par dar efter kom nästa gäng och borstade färdigt problemet och klättrade det. Fast de verkar ha sett en annan väg upp. Bilder finns på klätterbilder Igår åkte jag dit för att borsta färdigt och sätta problemet, trodde jag i alla fall, för då var det ju redan färdigfixat, borstat och klättrat och allt det där. Och ännu blötare och jävligare var det, så det var inte tal om att kunna borsta mer eller klättra.

Med tanke på debatten i bilen som en cranky Bruno förde på väg dit igår (som också var ett referat av vad Bruno precis skrivit) Vem får nu egentligen döpa problemet? Finns det regler kring detta? Drar man lott eller är det den som var först upp? Eller handlar det i det här faller om två olika problem på samma vägg? Eller hur gör man nu egentligen? Och hur skulle man gjort utan internetvärlden i det här fallet som bidrar till en snabb diskussion? Kanske lever folk i flera år i tron att de gjort en FA och har döpt ett problem, tills de möter en annan som claimar samma sak?

Jag lägger egentligen ingen värdering i det här, eller normalt skulle jag inte gjort det. Jag har knappt alls satt upp något problem tidigare, men just den här gången så tyckte jag att linjen var fin och att andra kanske skulle komma att tycka att linjen var fin. Och om jag rannsakar mig själv.... vore det inte lite trevligt med bekräftelse ändå?.. En liten FA och mitt namn i en framtida förare: Jenny Bäckström, Psychobitch, FA, ..o ljuva tanke, det är ju trots allt inte så många tjejer som satt upp några klassiker.. Och Psychobitch skulle ju kanske bli det finaste problemet i sin grad i hela Uppsala, klart man vill ha äran för det!!! Eller?

Nja, angående Brunos inlägg så har jag full förståelse för om man borstar fram ett problem och vill vara först upp för det. Man har ju som gjort hela hantverket själv, och jag tycker också det är rimligt att andra accepterar det, men det kräver ju förstås att man har kännedom att någon borstat upp och gärna vill vara först upp. Och man kan ju inte claima den rätten hur länge som helst heller, fast vart gränsen går vet jag sannerligen inte. Det är ju mycket tävling och prestige i klättring, jag tror det är ganska få som bara klättrar för att det är så kul och inte bryr sig om vad de klättrar oavsett grader, eller inte sneglar på vad andra klarar av osv osv . Och så länge det är så kommer det antagligen vara status i vem som hittat, borstat och satt upp en blivande klassiker.

Ser fram mot det nya lilla området i Huddinge där det är allmän inbjudan för klättring och gradsättning nästa helg. Ett bra initiativ mot egotrippen av att claima FA!?

2 kommentarer:

Slothrop sa...

Nåja, Psychobitch kan den väl få heta. Jag har inte hört några bättre förslag.
Här vid sidan om kan man ju säga att det är lätt för en som redan står mitt i rampljuset att påstå att det inte är viktigt med fa... Att vi i periferin armbågar oss lite är kanske mer förståeligt.

La môme Annabel Lee sa...

Jag visste väl att Psychobitch skulle bli vedertaget när jag väl började älta om det, haha! (Och det skulle vara en stor ära för mig att få va med och namnge en boulder!!!!)

Vad ska du till Stockholm på lördag och göra? Vi ska ju ha namngivningscermoni i mosskogen, det här är stora saker!